КАФЕДРА ДОШКІЛЬНОЇ І ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ

 





Нарада керівників регіональних закладів післядипломної педагогічної освіти

1 лип. 2022
01 липня 2022 року відбулась нарада керівників регіональних закладів післядипломної педагогічної освіти за участю заступника Міністра освіти і науки України Віри Рогової з питань підготовки до реалізації нового Державного стандарту базової середньої освіти у новому навчальному році в умовах реформування освіти (5-6 класи ЗЗСО).

01 липня 2022 року відбулась нарада керівників регіональних закладів післядипломної педагогічної освіти за участю заступника Міністра освіти і науки України Віри Рогової з питань підготовки до реалізації нового Державного стандарту базової середньої освіти у новому навчальному році в умовах реформування освіти (5-6 класи ЗЗСО).

На нараді розглядались питання підготовки до нового 2022-2023 навчального року, підвищення кваліфікації вчителів як важливої складової реалізації освітньої реформи. В межах висвітлення успішних вітчизняних практик підготовки педагогів до роботи в умовах Нової української школи було представлено досвід Одеської академії неперервної освіти з розбудови інноваційної екосистеми впровадження діяльнісного підходу у закладах освіти Одеської області.

Кузнєцова О.В., завідувачка кафедри дошкільної і початкової освіти, розкрила основні етапи роботи, здійсненої в регіоні у вказаному напрямі з 2018 по 2022 роки, завдяки співпраці з The LEGO Foundation. Зокрема, було вказано, що в Одеській академії неперервної освіти постійно відбувалось впровадження спецкурсу «Навчання через гру» на курсах підвищення кваліфікації вчителів початкових класів та вихователів закладів дошкільної освіти; здійснювалась широка популяризація ідей і практик діяльнісного підходу в освіті під час різноманітних науково-методичних та науково-практичних заходів.

Вагомим внеском у розбудову механізмів екосистемного розвитку освіти в регіоні стала співпраця академії з педагогічними коледжами Одеської області в межах експерименту всеукраїнського рівня «Навчально-методичне забезпечення підготовки вчителів в умовах реформування освітньої галузі у 2017-2022 рока». Її частиною стала участь КЗ «Балтський педагогічний фаховий коледж» у пілотуванні впровадження спецкурсу «Діяльнісний підхід у початковій школі» для студентів ІV курсу ще з 2018 року, згодом до цієї роботи приєднались і успішно реалізовували КЗ «Одеський педагогічний фаховий коледж», КЗ «Білгород-Дністровський педагогічний коледж». Продовженням процесу стало налагодження професійних зв’язків та співпраці між академією й іншими закладами вищої освіти, які здійснюють підготовку педагогічних кадрів в сфері дошкільної і початкової освіти в Одеському регіоні - ДЗ «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д.Ушинського», Ізмаїльський державний гуманітарний університет. Такий крок став початком більш тісної взаємодії закладів педагогічної освіти Одеського регіону, що сьогодні надає можливість реалізувати екосистемний підхід у впровадженні ігрового та діяльнісного навчання в межах регіонального проєкту «Педагогічний парк Одещини».

Вагомим чинником успішного розвитку проєкту є той факт, що в області працює значна кількість закладів дошкільної освіти за програмами, запропонованими The LEGO Foundation, а також напрацьований значний досвід взаємодії з тими закладами загальної середньої освіти, які пілотують нові Державні стандарти. Насьогодні академія активно працює над забезпеченням наступності початкової і базової освіти у впровадженні діяльнісного підходу. Тож є багатий досвід, значні здобутки і перспективи!